Žít a jíst sám – máme pro vás tipy na to, jak jíst sólo

„Není upřímnější lásky než láska k jídlu.“

-George Bernard Shaw

Britský řetězec supermarketů Waitrose nedávno zveřejnil výsledky své studie nazvané Jídlo a pití 2017-18, která si kladla za cíl zmapovat nejlepší trendy v jídle a pití za rok 2017. Studie zahrnovala výsledky z ohniskových skupin a anketu mezi 2 000 respondenty.

Jíst sám už není tabu

Studie přinesla mnoho zajímavých zjištění – mezi ty nejpřekvapivější se řadí bezesporu fakt, že se změnil postoj ke stolování sólo. Není to tak dávno, co posadit se ke stolu v restauraci sám, bez společnosti, bylo považováno za tabu, nebo přinejmenším trochu zvláštní, podivné, možná dokonce i smutné. To už dnes neplatí. Doba se změnila a s ní i názory na sólo večeření, které už není považováno za podivínské.

Podle nedávné studie britských supermarketů Waitrose 78 % lidí věří, že jíst sám je společensky přijatelné mnohem více než třeba před pěti lety. 9 % lidí uvedlo, že v uplynulém týdnu poobědvali či povečeřeli sami, 19 % tak učinilo v uplynulém měsíci, 26 % během roku. 46 % uvedlo, že nikdy nejedli v restauraci sami.

Proč je to dnes více společensky přijatelné?

Když studie zjišťovala, proč se změnil postoj k tomuto jevu, přišla na to, že podle 75 % dotazovaných se hlavní změna udála v samotné společnosti – díky změně ve společnosti to i my dnes považujeme za společensky přijatelné a je to pro nás mnohem méně tabu. Podle 46 % jsou restaurace dnes mnohem vstřícnější ke strávníkům bez společnosti a podle 21 % je obliba osamoceného stolování na vzestupu, protože lidé chtějí oproti minulosti mnohem více času trávit sami.

Nikdy ne tak úplně sám

Další důvod, proč nastala tato změna v našem vnímání, je snad ještě více fascinující – 23 % lidí věří, že když mají s sebou svůj mobilní telefon jako společníka, cítí se při jezení na veřejnosti podstatně méně zvláštně.

34 % lidí mezi 18-24 lety uvedlo, že považují svůj mobilní telefon za společnost při večeři oproti pouhým 12 % dotazovaných ve věkové kategorii lidí nad 55 let.

Zamyslete se nad tím – ve společnosti panuje všeobecné přesvědčení, že nikdy nejste úplně tak sami, když máte s sebou svůj mobilní telefon. Zatímco jíte, můžete být prostřednictvím svého zařízení spojeni s okolním světem pomocí Messengeru, můžete být v interakci přes Facebook nebo si chatovat se svým kamarádem.

Vítejte na sólo večeři

Stoupající obliba sólo stolování přivedla restaurace a podobné podniky k tomu, aby zajistily veškerý komfort pro tento typ zákazníka. Restaurace Acadia s Michelinskou hvězdou v Chicagu dokonce podnikla další kroky pro to, aby se zákazník bez doprovodu cítil v jejich podniku vítaný a opečovávaný. Například tato restaurace nabízí iPady pro ty, kteří si chtějí během večeře číst. Čas od času také pozve tyto hosty do kuchyně na speciální chod.

To, že lidé hledají soukromí a čas sami pro sebe, když do restaurace přicházejí sami, inspirovalo japonský řetězec Ichiran k tomu, že sólo strávníky usazují do speciálních boxů se čtyřmi stěnami, kde je zavedený lístkový objednávací systém. To zajišťuje, že hosté mají opravdu jen minimální kontakt s číšníky.

Jak povečeřet sólo

Když se řekne jíst sám, pravděpodobně vám naskočí představa, jak sedíte u stolu s bílým ubrusem a jste obklopeni páry, které si šeptají a ukazují směrem k vašemu stolu. Ostatně to nemusí být daleko od pravdy.

Jedním z nejlepších způsobů, jak se v této situaci začít cítit příjemně, je začít jíst sám v přirozenějším prostředí, například v baru u vysokého pultu. Bar je velmi živé a pulzující místo, kde můžete snadno zavést hovor třeba s obsluhou za barem.

Dalším skvělým způsobem je sednout si a jíst společně na komunitních místech, kde jsou společné velké stoly. Podobně zařízené to mají už v mnoha restauracích, včetně Wagamana například.

Jíst sám je unikátní zážitek, který může vést k mnoha zajímavým interakcím a výsledkům – přestože je to odlišné od stolování ve společnosti jiných, může to být minimálně stejná zábava.

 Ohodnoťte nás! Ohodnoťte Váš chat a pomůžete nám zlepšit naše služby. +