Vánoční pokrmy z celého světa – část první

Už jste někdy přemýšleli nad tím, co servírují jako štědrovečerní klasiku v jiných zemích světa? Ferratum, fungující od roku 2005, nyní poskytuje své služby v 25 zemích, a tak jsme se rozhodli podělit se s vámi o to, co je v které zemi považováno za to pravé vánoční menu.

Seřazeno podle abecedy, tady je část první:

Austrálie

Vánoce v Austrálii jsou slaveny 25. prosince a vánoční tradice pramení z britského osídlení v 18. století. Vánoční oběd či večeře se skládají z pečeného jehněčího, krocana nebo jiné drůbeže s nádivkou, pečených brambor, šťávy a pečené zeleniny. Mezi ostatní vánoční pochoutky patří švestkový puding, nejrůznější koláče a sušenky. Jelikož je však během Vánoc v Austrálii letní počasí, v posledních několika desetiletích na popularitě získává vánoční barbecue.

Brazílie

Brazilská populace je mix kultur z mnoha zemí, což se odráží i na vánočních pokrmech. Hlavní jídlo je servírováno pozdě v noci 24. prosince a tradiční štědrovečerní večeři tvoří vepřové, krocan, šunka a saláty servírované s rýží ochucenou rozinkami a vlašskými ořechy. Populární přílohou je tzv. maionese, bramborový salát s jablky a rozinkami. Vánoční dezert obsahuje tropické ovoce a zmrzlinu, oblíbený je ale také francouzský toast namočený ve vanilkovém krému, lehce osmažený a posypaný skořicovým cukrem. Ten je nazýván Rabanada.

Bulharsko

Oslavy Vánoc v Bulharsku začínají 24. prosince a tradičně je servírováno liché množství pokrmů. Jídlo je kompletně vegetariánské a skládá se z fazolové polévky, pikantního pečiva, kapusty plněné rýží, zeleniny a spousty ovoce a ořechů. Další bulharskou vánoční tradicí je pita chléb, který je zapékán s mincí uvnitř pro štěstí. A zatímco Štědrý večer se nese ve znamení vegetariánských pokrmů, 25. prosince je servírováno maso, a to zejména vepřové.

Česká republika

Štědrovečerní večeře se v České republice sestává z rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu. Mezi další české vánoční pokrmy patří tradiční jablečný štrúdl, perníčky a spoustu dalších druhů vánočního cukroví. Opomenout nesmíme ani vánočku, dezert z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi.

Dánsko

Jako i v ostatních severských zemích je v Dánsku tradiční vánoční menu servírováno 24. prosince. To se skládá z pečeného vepřového masa, husy či kachny, brambor, červeného zelí a šťávy. Oblíbeným dezertem je poté rýžový nákyp. A samozřejmě, mezi naprostý základ patří dánské máslové sušenky vaniljekranse. Ty se rozšířily i do mnoha ostatních zemí a jsou často dávány jako dárek.

Estonsko

Tradiční estonské vánoční jídlo se skládá z prejtu, huspeniny, kysaného zelí, vepřového a pečených brambor. Menu je podáváno na Štědrý večer. Jako dezert se v Estonsku jí zejména pečivo v podobě perníčků.

Finsko

Finská sváteční večeře připomíná spíše hody. Podáváno je totiž několik chodů a pokrmů, které se soustředí kolem obrovské vánoční šunky s hořčicí a chlebem. Na vánoční tabuli nazývané joulupöytä ovšem najdeme i nejrůznější rybí pokrmy či dušené maso se zeleninou.

Francie

Ve Francii je na Štědrý podvečer podáván krocan s kaštanovou nádivkou, husí či kachní játra, ústřice nebo uzený losos. Chybět poté nesmí bûche de noël, krémová roláda nejčastěji s čokoládovou nebo oříškovou příchutí.

Chorvatsko

Stejně jako v několika dalších zemích střední a východní Evropy, ani Chorvaté nejí na Štědrý večer červené maso. Jako hlavní chod je tedy servírována sušená treska a další druhy ryb. Přes den se poté podává husa, kachna nebo krocan s makovými závitky, zelné závitky plněné mletým vepřovým a fíkový dort. Oblíbené jsou také tzv. krafne neboli koblihy plněné džemem či čokoládou.

Kanada

V anglofonní části Kanady je tradiční vánoční jídlo mix britského a amerického menu. Vánoce jsou slaveny 25. prosince a večeře se skládá z krocana s nádivkou, zeleniny, šťouchaných brambor, šťávy a brusinkové omáčky. Pro frankofonní část je poté typický pokrm guláš vařený z prasečích nožiček nebo tzv. tourtière, což je něco na způsob slaného koláče se směsí mletého vepřového masa s kečupem.

Lotyšsko

Tradiční lotyšské vánoční menu se skládá z dvanácti jídel. Ty obsahují prasečí rypák, hrášek s omáčkou z vepřového masa, kapustu, klobásy, koláč se slaninou, sleď s řepou, mrkev, jablka a aspik servírovaný s majonézou, křenem nebo octem. Populárním cukrovím jsou perníčky a tradiční kučiukai.

Německo

Vánoce jsou v Německu slaveny na Štědrý večer a tradičně se podávají klobásy jako wiener, bockwurst nebo knacker. Ty se servírují s bramborovým salátem nebo kapustou vařenou se smetanou a kořením. Populární je také kapr a pečená husa se zelím. Co se týče vánočních cukrovinek, nelze opomenout vánoční štolu, která si své místo během let vydobyla i v České republice.

A co vy? Máte nějaké oblíbené tradiční jídlo, které jsme vynechali? Na pokračování druhé části se můžete těšit již příští týden.