Kdo na jaře zasel, v srpnu sklízí. Zbytek nakupuje.

11.08.2017

Moderní člověk 21. století je zvyklý koupit si zralé ovoce a zeleninu v kteroukoli roční dobu. Jenže to není přirozený proces, jen naše pohodlnost. Pokud nemáte možnost pěstovat si ovoce a zeleninu z vlastních zdrojů, seznamte se se sezónním kalendářem. Uděláte si tak přehled o tom, kdy lze české ovoce a zeleninu nezatížené transportem sehnat na tržnici, u místního zelináře nebo třeba na farmářských trzích. Rozdíl stoprocentně poznáte nejen na chuti.

Přestože dnes máme dostatek nejrůznějších surovin po celý rok, kdykoli si usmyslíme, stále více lidí dává přednost zdravější alternativě – sezónním potravinám. Má to své výhody i nevýhody, ale pokud slevíte ze svých nároků a více se ve svém stravování přiblížíte přírodě, neprohloupíte. Není totiž rajče jako rajče. Zelenina dovážená ze zahraničí je často chemicky ošetřována tak, aby vydržela dlouhou a náročnou přepravu. Má horší chuť, nižší obsah vitaminů a prospěšných látek a také je méně čerstvá. To všechno jsou důsledky chemického pěstování a dalekého transportu. Pro tělo zdravější způsob je kupovat zeleninu v době její přirozené sklizně, kdy se skladuje jen velmi krátce anebo vůbec, protože ji mají k dispozici místní pěstitelé.

Nákup sezónních surovin ve prospěch ekonomie i ekologie

Konzumace a příprava jídel ze sezónních surovin přináší člověku mnoho zdravotních výhod. Takový koktejl plný chuti, živin, vitaminů a minerálních látek abyste v chemií přešlé zelenině z dovozu pohledali. Kromě toho je nákup sezónní zeleniny spojený s pozitivními ekologickými a ekonomickými efekty. Takovým nákupem totiž podporujete lokální producenty a chováte se šetrně k životnímu prostředí, neboť nepožadujete, aby na váš talíř zelenina neputovala přes půl světa. Zima je obdobím, kdy dochází k vegetativnímu útlumu, proto mluvíme zpravidla o třech vegetačních obdobích podle sklizně – jarní, letní a podzimní. Právě léto nabízí dlouhotrvající sklizeň ovoce a zeleniny. Na čem všem si můžeme pochutnat?

Letní ovoce a zelenina

Letnímu sluníčku, vyhřáté zemi a občasným svlažujícím deštíkům se zkrátka žádná zářivka ve skleníku nevyrovná. V červnu, červenci a srpnu budou mít tu správnou chuť a vůni jahody a borůvky. Tím, jak se prodlužují dny a teploty šplhají výš, přibývá také počet druhů dozrávajícího ovoce a zeleniny. I když jsou rozmanité, spojuje je stejná kvalita a vlastnosti – čerstvost, šťavnatost a vysoký obsah vitamínů.

Léto je mimořádně bohaté i na ovoce. Jsou jím obsypané stromy i keře a díky osvěžující chuti je populární nejen nakrájené na kousky, ale také do ovocných salátů. Vítanou letní vzpruhou jsou také ovocné šťávy a domácí limonády. Už od června si můžete pochutnat na českých broskvích, rybízu, malinách a mnoha dalších plodech. V červenci se k nim přidávají borůvky, ostružiny a také první jablka a hrušky. Poslední letní měsíc, srpen, pak dozrávají mirabelky, blumy, brusinky a hroznové víno.

Ani zelenina v létě nezůstává pozadu. Nejen ovoce, ale ostatně i zeleninové saláty tvoří významnou část letního jídelníčku. Aby také ne! Na zahradě si můžete už od června natrhat ledový i hlávkový salát a pozadu nezůstává ani špenát. Sladká rajčata jsou pak už jen třešničkou na pomyslném dortu letní sklizně.